Ułatwienia dostępu

W rękach Pań biorących udział w kulinarnym spotkaniu, powstał m.in. warzywne szaszłyki, serowy garnek, ciasto z truskawkami oraz pieczone ziemniaczki z grillowanymi udkami w sosie kokosowo-czosnkowym. Potrawy nie tylko apetycznie wyglądały, ale i smakowały.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Warsztaty nie ominęły także województwa kujawsko-pomorskiego gdzie w Cekcynie, 24 maja uczestnicy przygotowali 3 potrawy. Starter stanowiła zupa krem z ziemniaków i sałaty rzymskiej z takimi dodatkami jak wędzony twaróg, rukola, hiszpańskie chorizo, pestki dyni i słonecznika.

Elementami fit w tej potrawie był dodatek klarowanego masła i tłoczonego na zimno oleju z pestek winogron do obróbki termiczne, a także dodatek jogurtu naturalnego BIO nisko tłuszczowego.

Daniem głównym były sznycle z indyka z płatkami migdałowymi, kasza bulgur z ziołami, brokuł i marchewka blanszowana, a także mix warzyw pieczonych (cukinia, papryka, świeże, pieczarki, seler nać, cebula czerwona, czosnek, świeże zioła). Elementami fit w tym daniu było mięso pieczone w piecu w niskiej temp. (slow cooking), dodatek masła klarowanego, olejów tłoczonych na zimno i krótka obróbka termiczna warzyw (zachowanie jak największej ilości składników odżywczych).

Na deser przygotowano gruszki gotowane w białym winie z cynamonem i imbirem, do tego sos czekoladowy, ozdoby karmelowe i mięta. Elementy fit w deserze to dodatek erytrytolu i brązowego cukru oraz nisko tłuszczowa czekolada gorzka.

W kolejnym warsztatowym dniu, uczestnicy przygotowali jako starter sałatkę ze szpinakiem, pomidorkami cherry, mini mozzarellą z bazylia i dresingiem. Daniem głównym był pstrag tęczowy z masłem i ziołami, ziemniaki, marchew, cebula opiekane z czosnkiem, chilli i tymiankiem, do tego młoda kapusta duszona w soku pomarańczowym i brokuł parowany z paprykową salsą, mix sałat z vinegretem. Na deser był mus z odtłuszczonego serka typu filadelfia z truskawkami, gorzką czekoladą, karmelem i miętą.

img_20220523_183106
img_20220523_183116
img_20220523_183145
img_20220523_183621
img_20220523_183625
img_20220523_183630
img_20220523_183653
img_20220523_183733
img_20220523_190307
img_20220523_190330
img_20220523_190335
img_20220523_190355
img_20220523_190359
img_20220523_190459
img_20220523_191752
img_20220523_192851
img_20220523_192911
img_20220523_193407
img_20220523_193417
img_20220523_193546
img_20220523_193709
img_20220523_193728
img_20220523_193741
img_20220523_200740
img_20220523_200811
img_20220523_200818
img_20220523_200858
img_20220523_200940
img_20220525_171559
img_20220525_171608
img_20220525_171609
img_20220525_171626
img_20220525_171854
img_20220525_172239
img_20220525_172244
img_20220525_172706
img_20220525_173729
img_20220525_173749
img_20220525_175253
img_20220525_175314
img_20220525_175324
img_20220525_180002
img_20220525_180244
img_20220525_182604
img_20220525_182855
img_20220525_184038
img_20220525_184118
img_20220525_184239
img_20220525_184519
img_20220525_185748
img_20220525_185822
img_20220525_185827
img_20220525_185848
img_20220525_185858
img_20220525_185914
img_20220525_193322
img_20220525_193417
img_20220525_193614
img_20220525_193745
img_20220525_194007
img_20220525_194137
img_20220525_194422
img_20220525_195334
received_712964329914082

Równie ciekawie było podczas warsztatów w województwie opolskim. Uczestnicy przygotowali dwa torty, koktajl ze szpinaku oraz deser z nasion liczi z truskawkami.

Katarzyna Czerwińska

 

img-20220524-wa0008
img-20220524-wa0009
img-20220524-wa0010
img-20220524-wa0011
img-20220524-wa0012
img-20220524-wa0013
img-20220524-wa0014
img-20220524-wa0016
img-20220524-wa0017
img-20220524-wa0018
img-20220524-wa0019
img-20220524-wa0020
img-20220524-wa0021
img-20220524-wa0022
img-20220524-wa0023
img-20220524-wa0025
img-20220524-wa0027
img-20220524-wa0030
img-20220524-wa0031

 

 

Realizowane Projekty