Ułatwienia dostępu

Początkiem spotkania był wykład na temat kuchni staropolskiej i dawnych obyczajów kulinarnych. Oprócz tego omówiona została piramida żywieniowa na podstawie staropolskiego menu.

–  Kultura i przepisy kuchni staropolskiej będą nam zawsze bliskie, jednak by były także zdrowe, na bazie starych przepisów przyrządziliśmy potrawy w nowej odsłonie. Będziemy propagować Retro Warzywa i ryby – mówili uczestnicy warsztatów dodając, że do łask powracają takie składniki jak jarmuż, salsefia, skorzonera, rzepa, topinambur.

Podczas warsztatów przygotowali karpia w szarym sosie po staropolsku – sos był na bazie mąki gryczanej. Oprócz tego był jarmuż duszony na maśle, z jogurtem i jajkiem na twardo oraz gotowana i pieczona rzepa z pietruszką i koprem. Stworzona została także surówka z rzepy z jogurtem, kaszotto z mieszanki kasz z soczewicą, dynią i jarmużem, a z topinamburu przyrządzono purre, a także pyszną sałatkę z kiszonych bulw.

Wszystko uczestnikom warsztatów bardzo zaciekawiło i smakowało.

warsztatyetnofit21
warsztatyetnofit22
warsztatyetnofit23
warsztatyetnofit24
warsztatyetnofit25
warsztatyetnofit26
warsztatyetnofit27
warsztatyetnofit28
warsztatyetnofit29
warsztatyetnofit210
warsztatyetnofit211
warsztatyetnofit212
warsztatyetnofit213
warsztatyetnofit214
warsztatyetnofit215
warsztatyetnofit216
warsztatyetnofit217
warsztatyetnofit218
warsztatyetnofit219
warsztatyetnofit220
warsztatyetnofit221
warsztatyetnofit222
warsztatyetnofit223
warsztatyetnofit224
warsztatyetnofit225
warsztatyetnofit226
warsztatyetnofit227
warsztatyetnofit228
warsztatyetnofit229
warsztatyetnofit230
warsztatyetnofit231
warsztatyetnofit232
warsztatyetnofit233
warsztatyetnofit234
warsztatyetnofit235
warsztatyetnofit236
warsztatyetnofit237

Realizowane Projekty